Cenové podmínky   Technické podmínky   Terminologie     Klasifikace     Kontakty

TP 801-1 Běžné stavební konstrukce


41 – Stropy a stropní konstrukce

Zvedání jedné stropní desky u zvedaných stropů

Zvednutím se rozumí přemístění předem vybetonovaných stropních desek při určitém počtu sloupů a jejich zakotvení v konečné poloze. Obsahem standardu je přísun a příprava zvedacích mechanizmů do pracovní polohy, rovnoměrné zvedání a zakotvení stropní desky v její konečné poloze u objímek pro zvedání stropů.

Prefabrikované železobetonové stropy a stropní konstrukce

Prefabrikované stropy jsou vodorovné konstrukce složené ze stropních desek nebo panelů. Obsahem standardu je výškové a osové rozměření včetně vyznačení obrysu, rozprostření maltového lože, osazení dílce, odepnutí háků nebo závěsů, zajištění spáry lištou nebo ucpávkou, zmonolitnění spojů, odstranění lišt včetně jejich očištění a odříznutí přečnívající malty.

Stropy z desek keramických Hurdis, vložek Miako nebo vložek betonových

Stropy jsou tvořeny tvárnicemi uloženými mezi nosníky, se zalitím styků případně nadbetonováním. Obsahem standardu je očištění podkladu, proměření a založení, namaltování stropnic na styčných spárách a uložení mezi nosníky případně patky Hurdis, navlhčení a zalití při nosnících případně provedení cementového potěru hlazeného dřevěným hladítkem.

Stropy z vložek stropních Armo

Stropy jsou tvořeny tvárnicemi uloženými na bednění. Obsahem standardu je kladení tvárnic na bednění, vyrovnání tvárnic tak, aby žebra byla rovná a v předepsaném směru, ucpání čel tvárnic po obvodu stropu.

Stropy z nosníků a vložek Miako nebo Rector nebo Ytong

Stropy jsou tvořeny tvárnicemi pálenými nebo betonovými uloženými do nosníků keramických nebo betonových a zalitím konstrukce betonem. Obsahem standardu je výškové a osové rozměření, osazení stropních nosníků ručně nebo jeřábem včetně podmazání cementovou maltou ze SMS tl. 10 mm, provizorní podepření nosníků podle jejich rozpětí, zavětrování podpor, kladení stropních vložek, navlhčení konstrukce, případné vyztužení svařovanou sítí, zalití konstrukce betonem B 20 - 30 a vlhčení betonu až do zatvrdnutí, odstranění provizorního podepření, použití zvedacího mechanizmu v závislosti na délce nosníků..

Klenby valené z cihel

Klenbou valenou se rozumí zastropení cihelným zdivem, které má nosnou funkci stropní konstrukce. Obsahem standardu je očištění podkladu pro zdivo klenby, navlhčení vodou, polití cihel vodou, proměření a založení klenby, vytvoření pomocné konstrukce z řeziva pro rozpětí klenby do 2 m, tj. zhotovení ramenátu, osazení vodítek a sloupků, rozepsání jednotlivých řad, nanesení malty, ukládání cihel na vazbu, případné sekání cihel, vlhčení a zalití spár.

Beton stropů, kleneb a stropních konstrukcí prostý nebo železový

Betonem stropů a kleneb se rozumí vytvoření monolitické stropní konstrukce. Obsahem standardu je vyklopení betonové směsi z ručního dopravního prostředku nebo vypuštění betonové směsi z kontejneru nebo uložení betonové směsi čerpadlem, rozhrnutí směsi v konstrukci, ruční nebo strojní hutnění, vyrovnání a úprava povrchu konstrukce hlazením dřevěným hladítkem, kropení povrchu betonové konstrukce konví nebo hadicí s připojením a odpojením hadice, případné zakrytí rohoží a její odstranění.

Bednění stropů a stropních konstrukcí nesystémové

Bednění je plošná konstrukce nutná k vytvoření potřebného tvaru monolitických betonových nebo železobetonových stropních konstrukcí zřízená z řeziva, ze standardních desek z překližky nebo ze širokých tenkostěnných ocelových žebrovaných ohýbaných profilů (zabudované). Obsahem standardu je vynesení výškových bodů, založení a rozměření obedňovací konstrukce, výběr a uříznutí obedňovacího materiálu podle tvaru bednění s potřebným přesunem v pracovním prostoru, montáž pomocného lešení, sestavení bednění z prken, hrubých dílců, standardních desek z překližek nebo tenkostěnných ocelových žebrovaných profilů do tvaru bednění stropních konstrukcí, osazení převázek a rozepření bednění rozpěrkami, vyvrtání otvorů ve stěnách bednění a stažení bednění stahovacím drátem, provedení všech hřebíkových a skobových spojů, zajištění konstrukce bednění zápěrami a vzpěrami proti vychýlení, odstranění zbytku materiálu a nečistot z vnitřku bednění, potřebná manipulace s materiálem a pomocným lešením v pracovním prostoru, příprava roztoku a nátěr nebo nástřik styčných ploch bednění proti přilnavosti betonu.

Odbednění stropů a stropních konstrukcí nesystémové

Odbedněním se rozumí demontáž a odstranění bednící konstrukce kromě bednění zabudovaného. Obsahem standardu je přestřižení stahovacích drátů, uvolnění a odstranění zápor, vzpěr a převázek, uvolnění obedňovacích prken, hrubých dílců nebo desek z překližek od betonu, ustřižení stahovacích drátů a přihnutí zbylých konců ke konstrukci, demontáž pomocného lešení a uložení získaného materiálu v pracovním prostoru.

Bednění stropů systémové IS NOE

Bednění je plošná konstrukce nutná k vytvoření potřebného tvaru monolitických betonových nebo železobetonových stropních konstrukcí zřízená z obedňovacích dílců. Obsahem standardu je rozměření a vynesení výškových bodů, osazení dílce se stojkami jeřábem a vyrovnání do potřebné polohy, provedení šroubových spojů, kotvení a stažení, příprava a osazení pásků přes spáry, bednění boku stropní desky, montáž pomocného lešení, manipulace s materiálem v pracovním prostoru, odstranění nečistot a zbytků materiálu z bednění.

Odbednění stropů systémové IS NOE

Odbedněním se rozumí demontáž a odstranění bednící konstrukce. Obsahem standardu je odstranění bednění boků stropní desky, uvolnění šroubových spojů, odstranění kotvení dílce, uvolnění spojek a odtržení dílce od betonu a uložení dílce na odbedňovací vozík, manipulace s vozíkem až k dosahu jeřábu, zasunutí zobáku jeřábu pod stropní dílec a zajištění, přesun dílce na skládku pomocí jeřábu, úklid spojovacího materiálu na vykázané místo.

Bednění stropů Velox zabudované

Bednění Velox zabudované je tvořené štěpkocementovými deskami prostými nebo stropními prvky, které tvoří podhled stropní konstrukce. Obsahem standardu je vynesení výškových bodů, založení a rozměření obedňovací konstrukce, výběr a uříznutí bednícího materiálu a přesunem v pracovním prostoru ručně nebo jeřábem, montáž pomocného lešení, sestavení bednění z desek nebo ze stropních prvků, zajištění konstrukce hřebíky nebo drátem, odstranění zbytků materiálu a nečistot z vnitřku bednění, potřebná manipulace s materiálem a pomocným lešením v pracovním prostoru.

Podpěrná konstrukce stropů a stropních konstrukcí - zřízení

Podpěrná konstrukce stropů slouží k zajištění stropní konstrukce se zesílením dna bednění pro zatížení betonovou směsí a výztuží po dobu nezbytnou k dosažení dostatečné pevnosti stropní konstrukce popřípadě k zajištění stropní konstrukce z vložek a jejich zmonolitnění po nezbytnou dobu k nabytí pevnosti. Obsahem standardu je výběr řeziva a uříznutí na potřebnou délku, manipulace v rámci pracovního prostoru, zřízení podpěrné konstrukce pomocí sloupků s podklínováním nosných lyžin a podvlaků, provedení hřebíkových a skobových spojů a prostorové zavětrování, manipulace s materiálem v pracovním prostoru.

Podpěrná konstrukce stropů a stropních konstrukcí - odstranění

Odstraněním podpěrné konstrukce se rozumí kompletní demontáž. Obsahem standardu je uvolnění zavětrovacích prken, odstranění klínů a uvolnění sloupků a skobových spojů, postupné odebírání sloupků, nosných lyžin a podvlaků, uložení získaného materiálu v pracovním prostoru.

Výztuž stropů a stropních konstrukcí z betonářské oceli nebo sítí - uložení

Výztuž z betonářské oceli je nedílnou součástí železobetonových konstrukcí zaručující její požadované vlastnosti. Obsahem standardu je přesun výztuže, rozvázání svazku výztuže, čtení plánu, rozměření a vyznačení polohy hlavní nebo rozdělovací výztuže v konstrukci, uložení výztuže a její zajištění svázáním nebo svařením, zajištění krycí vrstvy podložkami, dále vyznačení polohy třmínků v konstrukci, uložení třmínků a jejich zajištění svázáním nebo svařením, nebo rozměření a vyznačení sítě v konstrukci, uložení sítě a její zajištění včetně přizpůsobení již uložené výztuže, zajištění krycí vrstvy podložkami.

Nosné nebo spojovací svary

Svary slouží ke spojení ke spojení ocelových doplňkových konstrukcí nebo betonářské oceli při montáži stropů a stropních konstrukcí. Obsahem standardu je čištění svařované plochy před svařováním ocelovým kartáčem, kontrola dílce, uchopení svařovacích kleští, nasazení elektrody, sklopení kukly, zapálení oblouku a provedení svaru, odklopení kukly, odhození zbytku elektrody, očištění strusky z kráteru svaru, čištění kořenové vrstvy svaru, čištění jednotlivých vrstev svaru, očištění poslední vrstvy svaru a okolí, zacelení začátku a konce svaru, kontrola svaru, vytavení elektrod.

Dílce tyčové (průvlaky, vazníky, ocelové nosníky apod.) ve stropech

Dílce tyčové ve stropech jsou nosnými prvky pro uložení jakýchkoliv tvárnic, prefabrikátů a dalších stavebních konstrukcí. Obsahem standardu je výškové a osové rozměření včetně vyznačení obrysu, rozprostření maltového lože, osazení dílce nebo ocelového válcovaného nosníku, odvázání závěsu a odříznutí přečnívající malty, u bezprůvlakových skeletů přidržování dílce na háku jeřábu, odvázání závěsu a narovnání trnů, odříznutí přečnívající malty.

Trubky pro elektroinstalaci při montáži dílů

Propojení trubek pro elektroinstalaci slouží k následnému provedení elektroinstalačních prací v prefabrikovaných konstrukcích. Obsahem standardu je naměření délky trubky, sestavení trubek a převlečení spojky.

Ztužující věnce z tvarovek

Ztužující věnce jsou tvořeny U – tvarovkami jako ztraceným bedněním s následným vyztužením a zabetonováním a jsou součástí konkrétního systémového stropu (Ytong, KB atd.). Obsahem standardu je vytvoření tenkovrstvého maltového lože, uložení tvarovky a vyplnění betonovou směsí.

© RTS, a. s. | Lazaretní | 615 00